Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.6 Почетак - Подешавања за први пут

Подешавања за први пут

Сада када је програм Гит инсталиран на вашем систему, треба да урадите неколико ствари којима своје Гит окружење прилагођавате себи. Ове ствари треба урадити само једном на сваком рачунару; задржавају се између ажурирања. Можете их променити било када поновним покретањем команди.

Програм Гит долази са алатом који се зове git config и он вам омогућава да приказујете и постављате конфигурационе променљиве које контролишу све аспекте изгледа и рада програма Гит. Ове променљиве се могу налазити на три различита места:

  1. Фајл [путања]/etc/gitconfig: садржи вредности за сваког корисника на систему и све њихове репозиторијуме. Ако команди git config проследите опцију --system, врши се читање и упис у овај фајл. Пошто је ово системски конфигурациони фајл, потребне су вам администраторске или привилегије супер корисника ако желите да га измените.

  2. Фајл ~/.gitconfig или ~.config/git/config: специфично за корисника. Програму Гит можете наложити да пише и чита из овог фајла тако што проследите --global опцију и то утиче на све репозиторијуме са којима радите на вашем систему.

  3. config фајл у Гит директоријуму (односно .git/config) који год репозиторијум да тренутно користите: специфично за тај репозиторијум. Можете форсирати да програм Гит чита и пише из овог фајла опцијом --local, али је то и онако подразумевано понашање. Није изненађење да се морате налазити негде унутар Гит репозиторијума ако желите да ова опција функционише како треба.

Сваки ниво преклапа вредности из претходног нивоа, на пример вредности у .git/config одређују оне у /etc/gitconfig.

На Виндоуз системима, програм Гит тражи .gitconfig фајл у $HOME` директоријуму (за већину људи је то C:\Users\$USER). Такође тражи /etc/config, мада је то релативно у односу на MSys корен, што је гдегод одлучите да инсталирате Гит на Виндоуз систему када покренете инсталацију. Међутим, ако користите 2.x или каснију верзију програма Гит за Виндоуз, путања је C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Git\config на Виндоуз XP и C:\ProgramData\Git\config на Виндоуз Висти и новијим верзијама. Овај конфигурациони фајл се може променити само покретањем git config -f <фајл> уз администраторске привилегије.

Сва своја подешавања, као и то одакле долазе, можете видети ако употребите:

$ git config --list --show-origin

Ваш идентитет

Прва ствар коју треба да урадите када инсталирате програм Гит је да подесите корисничко име и мејл адресу. Ово је важно јер сваки Гит комит користи ове податке, и непроменљиво се урезује у комитове које креирате:

$ git config --global user.name "Petar Petrovic"
$ git config --global user.email petarpetrovic@primer.com

Опет, ово треба да урадите само једном ако проследите --global опцију, јер ће онда Гит увек користити те податке за све што ради на том систему. Ако желите да преклопите ово другим именом или мејл адресом за специфичне пројекте, можете да покренете команду без --global опције када се налазите у том пројекту.

Многи ГКИ алати ће вам помоћи да урадите ово када их први пут покренете.

Ваш едитор

Сада када је подешен ваш идентитет, можете да конфигуришете подразумевани едитор текста који ће се користити када програм Гит од вас захтева да укуцате поруку. Ако није конфигурисан, програм Гит користи подразумевани едитор вашег система, што је најчешће Vim.

Ако желите да користите други едитор текста, као што је Emacs, можете урадити следеће:

$ git config --global core.editor emacs

На Виндоуз систему, уколико желите да користите други едитор, морате да наведете комплетну путању до његовог извршног фајла. Начин да то урадите може бити различит и зависи од начина на који је ваш едитор спакован.

У случају програма Notepad++, популарног едитора за програмере, највероватније ћете користити 32-битну верзију, јер у време писања 64-битна верзија не подржава све додатке. Ако имате 32-битни Виндоуз систем, или користите 64-битни едитор на 64-битном систему, откуцаћете нешто слично следећем:

$ git config --global core.editor "'C:/Program Files/Notepad++/notepad++.exe' -multiInst -notabbar -nosession -noPlugin"
Белешка

Vim, Emacs и Notepad++ су популарни едитори текста које програмери често користе на системима заснованим на Јуниксу као што су Линукс и мекОС или Виндоуз систем. Ако користите неки други едитор, или 32-битну верзију, молимо вас да пронађете одговарајуће инструкције за подешавање вашег омиљеног едитора у програму Гит у git config core.editor команде.

Упозорење

Ако не подесите едитор на овај начин, вероватно ћете се веома збунити када га програм Гит покрене. Један од примера на Виндоуз систему може бити прерано прекинута Гит операција током уређивања које је започео програм Гит.

Име ваше подразумеване гране

Када са git init креирате нови репозиторијум, програм Гит ће подразумевано да креира грану под именом master. Почевши од верзије 2.28 програма Гит па надаље, имате могућност да поставите неко друго име за почетну грану.

Ако желите да име подразумеване гране буде main, извршите следеће:

$ git config --global init.defaultBranch main

Приказ подешавања

Ако желите да погледате текућа подешавања, можете да користите git config --list команду да излистате сва подешавања која програм Гит може да нађе у том тренутку:

$ git config --list
user.name=Petar Petrovic
user.email=petarpetrovic@example.com
color.status=auto
color.branch=auto
color.interactive=auto
color.diff=auto
...

Неке кључеве можете видети и више од једног пута, јер програм Гит чита исти кључ из различитих фајлова (на пример, [путања]/etc/gitconfig и ~/.gitconfig). У овом случају, програм Гит користи последњу вредност за сваки јединствен кључ који види.

Можете да проверите и шта програм Гит мисли да је вредност тачно одређеног кључа помоћу git config <кључ> на следећи начин:

$ git config user.name
Petar Petrovic
Белешка

Пошто би програм Гит исту конфигурациону променљиву могао да прочита из више од једног фајла, може се догодити да имате неочекивану вредност неког од ових кључева и да не знате разлог за то. У случајевима као што је овај, можете питати програм Гит за порекло те вредности, па ће вам он одговорити који конфигурациони фајл је дао последњу реч код постављања те вредности:

$ git config --show-origin rerere.autoUpdate
file:/home/johndoe/.gitconfig	false
scroll-to-top