Git
Chapters ▾ 2nd Edition

A3.2 Додатак В: Гит команде - Набављање и креирање пројеката

Набављање и креирање пројеката

Постоје два начина да дођете до Гит репозиторијума. Један је да га копирате из постојећег репозиторијума на мрежи или на неком другом месту, а други је да креирате нови у неком постојећем директоријуму.

git init

Када желите да неки директоријум претворите у нови Гит репозиторијум, тако да можете почети да контролишете његове верзије, једноставно можете да извршите git init.

Ово прво уводимо у Прављење Гит репозиторијума, где показујемо креирање потпуно новог репозиторијума са којим почињете да радите.

Укратко причамо о томе како можете да промените подразумевано име гране из „master” у Удаљене гране.

Ову команду користимо у Постављање огољеног репозиторијума на сервер за креирање празног огољеног репозиторијума за сервер.

Коначно, у Водовод и порцелан пролазимо кроз неке од детаља о ономе шта се заиста догађа у позадини.

git clone

Команда git clone је у суштини нешто као омотач око неколико других команди. Она креира нови директоријум, улази у њега и извршава git init којом прави празан Гит репозиторијум, додаје удаљени репозиторијум (git remote add) са URL адресе коју јој проследите (подразумевано под именом origin), извршава git fetch са тог удаљеног репозиторијума и онда одјављује најновији комит у ваш радни директоријум командом git checkout.

Команда git clone се у књизи користи на доста места, али ћемо навести неколико интересантних места.

У суштини је уведена и објашњена у Клонирање постојећег репозиторијума, где пролазимо кроз неколико примера.

У Постављање програма Гит на сервер приказујемо употребу опције --bare којом се креира копија Гит репозиторијума без радног директоријума.

У Паковање је користимо да распакујемо спаковани Гит репозиторијум.

Коначно, у Клонирање пројекта са подмодулима учимо о --recurse-submodules опцији којом је клонирање репозиторијума са подмодулима мало једноставније.

Мада се користи на многим другим местима у књизи, ово су она донекле јединствена или она на којима се њена потреба донекле разликује у односу на остала места.

scroll-to-top