Git
Chapters ▾ 2nd Edition

A2.1 Додатак Б: Уграђивање програма Гит у ваше апликације - Гит из командне линије

Ако је ваша апликација намењена програмерима, велике су шансе да би јој користила интеграција са контролом изворног кода. Чак би и апликације који нису намењене програмерима, као што су едитори докумената, потенцијално могле да имају користи од могућности контроле верзије, а модел програм Гит врло добро функционише у многим различитим сценаријима.

Ако је потребно да програм Гит интегришете са својом апликацијом, у суштини имате две опције: покрените љуску и позовите git програм из командне линије, или уградите Гит библиотеку у своју апликацију. Овде ћемо приказати интеграцију са командном линијом, као и неколико најпопуларнијих Гит библиотека намењених за уградњу.

Гит из командне линије

Једна опција је да се покрене процес љуске и да се употреби Гит алат из командне линије да обави посао. Предност овога је што је канонски и што су подржане све могућности програма Гит. Такође је прилично једноставно, јер већина окружења за време извршавања имају релативно просте начине за позивање процеса са аргументима командне линије. Ипак, овај процес има и неке мане.

Једна је што је комплетан излаз чисти текст. Ово значи да ћете морати да парсирате излазни формат програма Гит који се с времена на време мења да би очитали информације о напретку и резултатима, а то може бити неефикасно и склоно грешкама.

Друга је недостатак опоравка од грешке. Ако је репозиторијум некако оштећен, или корисника има погрешно формирану конфигурациону вредност, програм Гит ће једноставно одбити да изврши многе операције.

Још једна је управљање процесом. Програм Гит од вас захтева да одржавате окружење љуске у одвојеним процесима, што може додати нежељену сложеност. Покушај да се координишу многи овакви процеси (посебно када се потенцијално истом репозиторијуму приступа из неколико репозиторијума) може бити прилично захтеван.

scroll-to-top