Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.5 Почетак - Инсталирање програма Гит

Инсталирање програма Гит

Пре него што почнете да користите програм Гит, он мора бити доступан на рачунару. Ако је већ инсталиран, вероватно је добра идеја да га ажурирате на последњу верзију. Можете да га инсталирате као пакет или преко неког другог инсталера, или да преузмете изворни кôд па да га сами компајлирате.

Белешка

Ова књига је писана користећи програм Гит верзије 2.8.0. Премда већина команди треба да ради чак и на прастарим верзијама програма Гит, неке од њих можда неће, или ће можда имати мало другачије понашање ако користите старију верзију. Пошто је програм Гит одличан у очувању компатибилности са старијим верзијама, свака верзија после 2.8 ће радити како ваља.

Инсталирање на Линуксу

Ако на Линуксу желите да инсталирате основне Гит алате помоћу бинарног инсталера, у општем случају то можете то да урадите помоћу алата за управљање пакетима који долази уз вашу дистрибуцију. Ако сте на Федори (или било којој дистрибуцији која је у блиској вези са њом и заснована је на RPM, као што је RHEL или CentOS), можете да употребите dnf:

  $ sudo dnf install git-all

Ако сте на дистрибуцији која је базирана на Дебијану као што је Убунту, пробајте apt:

  $ sudo apt install git-all

За више опција, на Гит веб сајту (http://git-scm.com/download/linux) се налазе инструкције за инсталирање на неколико различитих Јуникс дистрибуција.

Инсталирање на мекОС

Постоји неколико начина да се програм Гит инсталира на Меку. Најлакше је вероватно инсталирати Xcode Command Line Tools. На Mavericks (10.9 или новијем) ово можете да урадите тако што ћете једноставно покренути git из Терминала први пут.

$ git --version

Ако га већ немате инсталиран, питаће вас да ли желите да га инсталирате.

Ако желите новију верзију, можете да је инсталирате и преко бинарног инсталера. мекОС Гит инсталер се одржава и доступан је за преузимање на Гит веб сајту, са адресе https://git-scm.com/download/mac.

Git мекОС инсталер
Слика 7. Git мекОС инсталер

Инсталирање на Виндоузу

Такође постоји неколико начина на које можете инсталирати програм Гит на Виндоузу. Званична изградња је доступна за преузимање на Гит веб сајту. Једноставно идите на https://git-scm.com/download/win и преузимање ће аутоматски почети. Имајте на уму да се овај пројекат зове Git for Windows и независан је од самог Гита; за више информација о њему, идите на https://gitforwindows.org/.

Ако желите аутоматизовану инсталацију можете употребити Гит Chocolatey пакет. Имајте на уму да Chocolatey пакет одржава заједница корисника.

Инсталирање из изворног кода

Неки људи ће пожелети да инсталирају програм Гит из изворног кода, јер тако добијају најновију верзију. Бинарни инсталери обично помало каскају, мада с обзиром на то да је Гит сазрео током претходних година, разлика је много мања.

Ако желите да инсталирате програм Гит из извора, морате да имате следеће библиотеке од којих Гит зависи: autotools, curl, zlib, openssl, expat и libiconv. На пример, ако сте на систему који има dnf (као што је Федора) или apt-get (као систем базиран на Дебијану), можете да употребите неку од следећих команди да инсталирате минималне зависности које су неопходне за компајлирање и инсталирање бинарних фајлова програма Гит:

$ sudo dnf install dh-autoreconf curl-devel expat-devel gettext-devel \
  openssl-devel perl-devel zlib-devel
$ sudo apt-get install dh-autoreconf libcurl4-gnutls-dev libexpat1-dev \
  gettext libz-dev libssl-dev

Ако желите документацију у разним форматима (doc, html, info), неопходне су и следеће додатне зависности:

$ sudo dnf install asciidoc xmlto docbook2X
$ sudo apt-get install asciidoc xmlto docbook2x
Белешка

Корисници RHEL система изведених из RHEL као што је CentOS и Scientific Linux ће морати да укључе EPEL репозиторијум како би могли да преузму docbook2X пакет.

Ако користите дистрибуцију засновану на Дебијану (Дебијан/Убунту/Убунту-изедене), такође вам је потребан и install-info пакет:

$ sudo apt-get install install-info

Ако користите дистрибуцију засновану на RPM (Федорa/RHEL/RHEL-изведене), такође вам је потребан getopt пакет (који је на дистрибуцијама заснован на Дебијану већ инсталиран):

$ sudo dnf install getopt

Уз то, ако користите Федору/RHEL/RHEL-изведене, морате да урадите и следеће:

$ sudo ln -s /usr/bin/db2x_docbook2texi /usr/bin/docbook2x-texi

услед разлика у имену бинарног фајла.

Када имате све неопходне зависности, можете да преузмете последње објављени tarball са неколико места. Можете да га добијете са сајта kernel.org, на адреси https://www.kernel.org/pub/software/scm/git, или са мирора на GitHub веб сајту https://github.com/git/git/releases. Мало је јасније која је верзија последња на GitHub страници, али kernel.org такође има потписе издања ако желите да верификујете шта преузимате.

Онда, компајлирајте и инсталирајте:

$ tar -zxf git-2.8.0.tar.gz
$ cd git-2.8.0
$ make configure
$ ./configure --prefix=/usr
$ make all doc info
$ sudo make install install-doc install-html install-info

Када ово обавите, можете да преузмете Гит и преко сâмог Гит репозиторијума за ажурирања:

  $ git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git
scroll-to-top