Git
Chapters ▾ 2nd Edition

2.7 Основе програма Гит - Гит алијаси

Гит алијаси

Пре него што завршимо ово поглавље о основама програма Гит, постоји још једна мала ствар која ће учинити да ваше искуство у раду са програмом Гит буде једноставније и лакше: алијаси. Нећемо их користити у овој књизи да би текст био јаснији, али ако наставите да користите програм Гит иоле редовно, алијаси су нешто што би требало да познајете.

Програм Гит не закључује аутоматски о којој команди се ради док је делимично откуцана. Ако не желите да откуцате комплетан текст сваке команде програма Гит, можете лако да подесите алијас за сваку команду помоћу git config. Ево неколико примера које бисте могли да поставите:

$ git config --global alias.co checkout
$ git config --global alias.br branch
$ git config --global alias.ci commit
$ git config --global alias.st status

Ово значи да уместо да куцате, на пример, git commit, довољно је да откуцате само git ci. Што више будете користили програм Гит, вероватно ћете чешће почети почети да користите и остале команде; не оклевајте да им додате алијасе.

Ова техника је такође веома корисна за креирање команди за које мислите да би требало да постоје. На пример, ако желите да решите проблем употребљивости приликом уклањања фајла са стејџа, јер куцате команду која у себи чак и не садржи реч stage, можете да направите свој ’unstage’ алијас у програму Гит:

$ git config --global alias.unstage 'reset HEAD --'

То значи да су следеће две команде еквивалентне:

$ git unstage fileA
$ git reset HEAD -- fileA

На овај начин су ствари много јасније. Људи често додају и last команду на следећи начин:

$ git config --global alias.last 'log -1 HEAD'

Овако једноставно можете да погледате последњи комит:

$ git last
commit 66938dae3329c7aebe598c2246a8e6af90d04646
Author: Josh Goebel <dreamer3@example.com>
Date:   Tue Aug 26 19:48:51 2008 +0800

    Test for current head

    Signed-off-by: Scott Chacon <schacon@example.com>

Као што видите, програм Гит само замењује нову команду оним на шта указује алијас. Ипак, можда бисте волели да покренете спољну команду, а не подкоманду програма Гит. У том случају, команду треба да почнете карактером !. Ово је корисно када пишете сопствене алате који раде са Гит репозиторијумом. Ово можемо показати додавањем алијаса gitk за git visual:

$ git config --global alias.visual '!gitk'
scroll-to-top