Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.6 Pričetek - Prva namestitev Git-a

Prva namestitev Git-a

Sedaj ko imate Git na vašem sistemu, boste želeli opraviti nekaj stvari, da prilagoditev vaše okolje Git. Te stvari bi morali narediti samo enkrat na katerem koli danem računalniku; ohranile se bodo tekom nadgradenj. Lahko jih tudi kadarkoli spremenite s ponovnim pogonom ukazov.

Git prihaja z orodjem imenovanim git config, ki vam omogoča dobiti in nastaviti konfiguracijske spremenljivke, ki krmilijo vse aspekte, kako Git izgleda in deluje. Te spremenljivke so lahko shranjene na treh različnih mestih:

  1. /etc/gitconfig datoteka: Vsebuje vrednosti za vsakega uproabnika na sistemu in vse njegove repozitorije. Če podate opcijo --system k git config, bere in piše iz te datoteke posebej.

  2. ~/.gitconfig ali ~/.config/git/config datoteka: Določa vašega uporabnika. Git lahko naredite, da bere in piše v to datoteko posebeuj z dodajanjem opcije --global.

  3. Datoteka config v direktoriju Git (to je, .git/config) kateregakoli repozitorija, ki ga trenutno uporabljate: Specifičnega temu enemu repozitoriju.

Vsak nivo prepiše vrednosti iz prejšnjega nivoja, tako, da so vrednosti v .git/config adut tistim v /etc/gitconfig.

Na sistemih Windows, Git poišče datoteko .gitconfig v direktoriju $HOME (C:\Users\$USER za večino ljudi). Tudi še vedno pogleda v /etc/gitconfig, čeprav je relativno glede na MSys vrhovni direktorij, ki je kjerkoli se odločite namestiti Git na vašem sistemu Windows, ko poženete namestitveni program.

Vaša indentiteta

Prva stvar, ki jo bi morali narediti, ko nameščate Git je nastaviti vaše uporabniško ime in naslov e-pošte. To je pomembno, ker vsako Git pošiljanje uporablja te informacije in je nespremenljivo zapečeno v pošiljanje, ki ste ga začeli ustvarjati:

$ git config --global user.name "John Doe"
$ git config --global user.email johndoe@example.com

Ponovno morate to narediti samo enkrat, ko podate opcijo --global, ker Git bo vedno uporabil te informacije za karkoli boste naredili na tem sistemu. Če želite prepisati to z različnim imenom ali naslovom e-pošte za določene projekte, lahko poženete ukaz brez opcije --global, ko ste v tem projektu.

Mnogo GUI orodij vam bo pomagalo to narediti, ko jih prvič uporabite.

Vaš urejevalnik

Sedaj ko je vaša identiteta nastavljena, lahko nastavite privzeti tekstovni urejevalnik, ki bo uporabljen, ko Git potrebuje, da vtipkate sporočilo. Če ni nastavljen, Git uporablja vaš privzeti urejevalnik sistema, ki je običajno Vim. Če želite uporabiti drug urejevalnik, kot je Emacs, lahko to naredite sledeče:

$ git config --global core.editor emacs
Warning

Vim in Emacs sta popularna urejevalnika besedil pogosto uporabljena s strani razvijalcev na sistemih osnovanih na Unix-u kot sta Linux in Mac. Če niste seznanjeni z nobenim od teh urejevalnikov ali ste na sistemu Windows, boste morda potrebovali poiskati navodila, kako nastaviti vaš priljubljeni urejevalnik z Git-om. Če ne nastavite urejevalnika na ta način in ne veste kaj sta Vim ali Emac, boste verjetno v precej nerodni situaciji, ko bosta zagnana.

Preverjanje vaših nastavitev

Če želite preveriti vaše nastavitve, lahko uporabite ukaz git config --list za izpis vseh nastavitev, ki jih lahko Git najde v tistem trenutku:

$ git config --list
user.name=John Doe
user.email=johndoe@example.com
color.status=auto
color.branch=auto
color.interactive=auto
color.diff=auto
...

Lahko boste videli ključe več kot enkrat, ker Git prebere isti ključ iz različnih datotek (/etc/gitconfig in ~/.gitconfig na primer). V tem primeru Git uporablja zadnjo vrednost za vsak unikaten ključ, ki ga vidi.

Lahko tudi preverite, kaj Git razmišlja o določeni vrednosti ključa z vtipkanjem git config <key>:

$ git config user.name
John Doe
scroll-to-top