Git
Chapters ▾ 2nd Edition

A1.4 Appendix A: Git v drugih okoljih - Git V Bash-u

Git V Bash-u

Če ste uporabnika Bash-a, lahko izkoristite nekaj lastnosti vaše lupine, da naredite vašo izkušnjo z Git-om veliko bolj prijazno. Git dejansko prihaja z vtičniki za nekaj lupin, vendar privzeto niso vključeni.

Najprej potrebujete dobiti kopijo contrib/completion/git-completion.bash datoteke iz izvorne kode Git. Kopirajte jo nekam priročno, kot je vaš domači direktorij in dodajte to v vaš ˙.bashrc`:

. ~/git-completion.bash

Ko ste enkrat opravili, spremenite vaš direktorij v git repozitorij in vpišite:

$ git chec<tab>

… in Bash bo avtomatsko zaključeval na git checkout. To deluje z vsemi podukazi Git-a, parametri ukazne vrstice in daljavami ter t.i. ref imeni, kjer je ustrezno.

Uporabno je tudi prilagoditi vaš poziv ali terminal, da prikazuje informacije o trenutnem direktoriju Git. To je lahko enostavno ali kompleksno kakor želite, vendar so v splošnem nekateri deli informacij, ki jih večina ljudi želi, kot je trenutna veja in status delovnega direktorija. Da to dodate k vašemu pozivu, samo kopirajte contrib/completion/git-prompt.sh datoteko iz izvornega repozitorija Git v vaš domači direktorij in dodajte nekaj takega v vaš .bashrc:

. ~/git-prompt.sh
export GIT_PS1_SHOWDIRTYSTATE=1
export PS1='\w$(__git_ps1 " (%s)")\$ '

\w pomeni izpis trenutnega delovnega direktorija \$ izpiše del $ poziva in __git_ps1 " (%s)" pokliče funkcijo, ki je ponujena z git-prompt.sh z argumentom oblikovanja. Sedaj bo vaš bash poziv izgledal kot to, ko ste kjerkoli znotraj Git-kontroliranega projekta:

Customized `bash` prompt.
Figure 162. Customized bash prompt.

Obe teh skript prihajajo s pomagalno dokumentacijo; poglejte vsebino git-completion.bash in git-prompt.sh za več informacij.

scroll-to-top